top of page
Search
  • Writer's pictureMaitha E. Coninx

Pfff... nee, 'kvoel 't ni vandaag... Hoe jezelf motiveren als je echt geen goesting hebt!


Dan ga je super gemotiveerd slapen om de dag erna met volle goesting aan je dag te beginnen en dan sta je op en wil je plots niet meer... Herkenbaar? Ja? Nee? Voor mij in ieder geval wel. Ja, zelfs die positieve life coach, goeroe griet moi maakt dat soms mee en da's niet zo ok, want als je geen zin hebt om de hele dag in je praktijk mensen te motiveren om positief in het leven te staan en zelf met een 'beuh kop' daar aanwezig bent, ja... dat werkt niet he. Maar no panic, als RTT Therapeute en Life Coach heb ik gelukkig gestudeerd om ook deze situaties aan te pakken. En mijn anti- 'nee, kvoel 't ni vandaag'-middel bestaat uit, zoals alles bij mij: (1) kennis - weten waarom dit je overkomt, (2) plan - hoe dit aan te pakken en (3) actie - dit effectief aanpakken ;) So let's begin met (1) want als je al weet waarom dit je overkomt, ben je al half vertrokken en weet je weer iets nieuws over jezelf!


(1) Waarom overkomt jou dit?

Er zijn meerdere redenen waarom je 's morgen niet uit bed springt van 'joy' om je dag te beginnen. Bij mij heeft dit meestal met het volgende te maken: te laat gaan slapen, te weinig ontspanning na het werk, slecht eten en deze is een grote, geen routine en planning hebben. Die kleine dingen die super banaal lijken doen het toch wel hoor, want bijvoorbeeld op tijd gaan slapen en gezond eten geeft me een enorme energie 's morgens als ik opsta. Me ontspannen na het werk door te schilderen, puzzelen, mijn lief te ambeteren of gewoon lekker te kletsen met de vriendinnetjes, laadt mijn batterijen weer helemaal op. En een routine en planning die me heel gestructureerd door mijn dag helpen, is gewoonweg a must have om me te blijven triggeren. Nu, als je af en toe ook eens last hebt van het 'nee, kvoel 't ni vandaag' verschijnsel moet je voor jezelf uitmaken welke redenen er voor jou persoonlijk achter dit gevoel zitten. Hoe doe je dat? Dat vertel ik je graag in (2).


(2) Hoe pak je dit aan?

Begin een dialoog met jezelf. Vraag jezelf letterlijk eens luidop af: ' Waarom voel ik me vandaag zo? Wat is de oorzaak hiervan? Waar komt dit vandaag? Wat zit hierachter?' En schrijf dan alles op wat naar boven komt. Blijf praten met jezelf en schrijven. Op een gegeven moment, en dat beloof ik je, gaat het opeens allemaal beter en beter aanvoelen. En dit moment moet je grijpen, want dat is je moment van potentiële motivatie. Ik zeg potentiële motivatie, want motivatie wordt niet zomaar in je schoot geworpen. Motivatie moet je zelf creëren door actie te nemen. Niemand die in een zalig, cozy bed ligt wil opstaan om te sporten. Maar als je de actie neemt, uit je bed komt, begint te sporten en even bezig bent, voel je de motivatie komen. Dan voelt sporten plots zalig aan. En dit is met alles zo. Praten met jezelf helpt. Je ontlaadt jezelf van whatever it is dat je tegenhoudt om met volle joy je dag te starten en neemt de actie om die zalige motivatie weer toe te laten. Dus onthoud goed: actie gaat steeds de motivatie vooraf. Zonder de actie, geen motivatie.

(Nu, even tussendoor, als je jezelf op deze manier niet weet te motiveren, is er meer aan de hand en laat je je limiterende overtuigingen die in je onderbewustzijn resideren jezelf en je leven bepalen. Van deze onbewuste limiterende overtuigingen kan RTT je onmiddellijk verlossen. Vraag zo snel mogelijk om hulp, want enkele ongemotiveerde dagen kunnen snel overgaan in een hardnekkig probleem als je hier te lang mee blijft zitten.)


(3) Dit effectief aanpakken.

Ok, ok maar actie ondernemen als je je niet gemotiveerd voelt... Hoe werkt dat in godsnaam?! Hoor ik je al zeggen. Ja, hierbij komt de regel van 5 seconden aan te pas en de kennis dat de motivatie altijd volgt na het nemen van de actie. Dus, je wil uit je bed springen en al dansend naar je ontbijt huppelen? Wel, tel voor jezelf af 5... 4.... 3... 2... 1 en dan spring je letterlijk uit je bed, put a smile on en huppel je al dansend naar je ontbijt met een glimlach op je gezicht. Die glimlach is belangrijk, want je kan je niet 'beuh' voelen als je lachspieren aangespannen zijn, omdat deze automatisch endorfine ( gelukshormoon) in je hersenen loslaten. Probeer het maar even uit en je zal het direct voelen! Als je je lachspieren goed aanspant, dan komt er een warm, zalig gevoel vanuit je buik naar boven en moet je zelfs nog harder lachen. Ja, ... zie je wel! Haha!


Dus 5, 4, 3, 2, 1 TAKE DE ACTIE WITH A SMILE!!!


Prettige groetjes!

Xxx Maitha


Ps. Opnieuw, als dit niet lukt, is er meer aan de hand en kan RTT helpen.


18 views0 comments

Comments


bottom of page